Lørdagsuniversitetet ble gjennomført lørdag 7. mars med ca. 50 publikum i salen.

Tema var "Sjømat og helse og noen nyheter om mattrygghet".

Professor Ragnar L. Olsen fra Norges Fiskerihøgskole holdt et spennende og godt foredrag for et lyttende publikum.
Han fikk flere spørsmål underveis og etter foredraget, som viser stor interesse for sjømat og helse.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) konkluderer med at nytten av å spise fisk er klart større enn det vi får i oss av miljøgifter.  Dette av flere årsaker; industrien er blitt mer moderne, vi kaster mindre miljøgifter og er blitt flinkere til å resirkulere, økning av plantestoff i fiskefor gir lavere innhold av miljøgifter enn tidligere. 

Fisk er en lettfordøyelig proteinkilde og har viktige næringsstoffer, som marine omega-3 fettsyrer. VKM mener det er godt dokumentert at fet og mager fisk beskytter mot hjerte- og karsykdommer, fisk bidrar til utvikling av nervesystemet hos foster og spedbarn som ammes når mor spiser fisk og forskning indikerer at sjømat har effekt mot betennelser i kroppen.

Helsefordeler kommer når man spiser fra 1-2 fiskemåltider opp til 3-4 fiskemåltider i uken.  Spiser man mindre enn ett fiskemåltid i uken, kan man gå glipp av helsefordelene.  Kosttilskudd med fiskeolje gir ikke de samme helsegevinstene som man får ved å spise fisk.
 
       

Lørdagsuniversitetet fortsetter med tema innen Folkehelse utover våren.